THE WESTON, YORKSHIRE SCULPTURE PARK

(2014 - 2019)
Soft & hard landscape design
Client: Yorkshire Sculpture Park
With: Feilden Fowles architects,  
Shortlisted for the Stirling Prize  2019





Landscape design for a new visitor centre at Bretton Hall Country Park, set in a former quarry and taking cues from the rich quarrying and mining history of the site and its context of historic uses, working agricultural landscape and sculpture park, which combine to give the place its unique character.

Detail design, planting and materials are informed by the former land use, the local geology and the historic rockery designs of Reginald Farrer. The new setting includes a quarry garden comprising local stones and aggregates bleeding into naturalistic planting that surrounds the new cafe terrace, and a stone amphitheatre using large blocks of millstone grit reclaimed from excavations on site.

Incorporated into the site access strategy, which includes provision for new car parking and DDA access to the visitor centre, is a bespoke ‘Walk of art’ designed in collaboration with the artist Gordon Young.